Vida de Partit

1

Els principis organitzatius del Partit Comunista

Per tal de poder desenvolupar el seu paper revolucionari, el Partit Comunista ha d’estar organitzat sobre la base d’uns principis ferms.

Ja l’any 1905, en el marc del Congrés de Londres del Partit Socialdemòcrata Rus, Lenin va formular els 5 principis d’organització fonamentals, que Pedro Checa (secretari d’organització del PCE l’any 1937) resumia en els termes següents en el seu Manual:

  1. Cada membre del Partit ha de ser un militant actiu, participar en la vida de l’organització i en el seu treball.
  2. La disciplina, lligada a una discussió lliure de les qüestions del Partit, amb la condició que la minoria s’inclini davant la majoria.
  3. El centralisme, principi fonamental de l’organització del Partit. El centralisme es combina en el Partit amb la democràcia, és a dir, l’elegibilitat, la iniciativa de les organitzacions locals, etc. Aquesta democràcia s’amplia o restringeix segons les condicions concretes.
  4. La base del Partit, la seva fortalesa, es troba en les fàbriques; és allà on treballa la cèl·lula del Partit.
  5. El Partit dirigeix totes les grans organitzacions obreres: els sindicats, les cooperatives, les aliances obreres i camperoles, les milícies, etc., mitjançant les fraccions comunistes, constituïdes en el si d’aquestes organitzacions. El Partit no ordena, però imprimeix a la seva activitat (gràcies als comunistes que militen en aquestes organitzacions) una direcció única de classe.

Així, Comunistes de Catalunya és una organització profundament democràtica, que es basa en aquests principis de direcció col·lectiva, rendiment de comptes, i unitat d’acció i disciplina conscient.

Entenem per direcció col·lectiva la lliure participació de tota la militància en el debat i l’elaboració de la línia política, la presa de decisions de manera col·lectiva en tots els àmbits de l’organització després d’un debat el més ampli i participatiu possible, l’obligatorietat de traslladar les decisions de cadascun d’aquests àmbits als òrgans superiors per part dels seus responsables polítics, i la cerca d’una síntesi superadora en el debat.

Entenem per rendiment de comptes l’obligatorietat per part dels òrgans de direcció i de cadascuna de les responsabilitats concretes de rendir comptes de la seva gestió de forma periòdica davant dels col·lectius o òrgans que els van escollir de manera crítica, així com la revocabilitat de totes dels responsabilitats davant els mateixos col·lectius o òrgans.

Entenem per unitat d’acció i disciplina conscient la vinculació de tota la militància a les decisions preses pels òrgans de direcció en aquells temes que són de la seva competència, la seva aplicació en tots els espais de treball, la subordinació de les organitzacions de base i estructures intermèdies als òrgans superiors, l’exercici de l’autocrítica i la no existència de fraccions o corrents organitzats.

La base organitzativa del Partit Comunista: la cèl·lula i l’àrea sectorial

Tenint en compte aquests principis organitzatius, arriba el moment de parar atenció a l’estructura organitzativa del Partit. La base de l’estructura organitzativa és territorial, i la cèl·lula és la unitat bàsica d’organització del Partit, composta per tres camarades.

En el cas de Comunistes de Catalunya, tenim cèl·lules a molts municipis de Catalunya, especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquestes cèl·lules estan organitzades, al seu torn, als comitès intermedis, que agrupen les cèl·lules d’una mateixa comarca.

A banda de l’organització territorial, el Partit s’organitza sectorialment a través de les àrees, espais de coordinació del posicionament del Partit i de decisió de la corresponent actuació en un àmbit de lluita determinat. Aquestes àrees s’agrupen, al seu torn, en una Secretaria, que permet millorar la coordinació i crear sinergies entre les diferents lluites. En el cas de Comunistes de Catalunya, comptem amb 6 secretaries: la Secretaria General, la Secretaria d’Organització, la Secretaria de Finances, la Secretaria de Comunicació, la Secretaria Ideològica i la Secretaria d’Internacional i Solidaritat.

Els òrgans de direcció del Partit

El màxim òrgan de direcció del Partit Comunista és sempre el Congrés, moment en el qual es decideixen les grans línies estratègiques que el Partit haurà de desenvolupar durant el període entre congressos. S’hi decideix la línia política i l’activitat que la concretarà, desplegarà i desenvoluparà, així com els membres del Comitè Central. En el cas de Comunistes de Catalunya, se celebren cada quatre anys com a màxim. Així, s’han celebrat tres congressos: el congrés d’unitat (2014), el I Congrés (2017) i el II Congrés (2020).

En el temps entre congressos, és el Comitè Central la màxima autoritat del Partit, i és responsable d’executar totes les decisions i acords presos durant el Congrés, dirigint tant la vida política com la vida organitzativa d’aquest. Especialment, el Comitè Central és també l’encarregat d’escollir la composició del Comitè Executiu. En el cas de Comunistes de Catalunya, té una composició de 84 membres, amb una representació territorial i sectorial equitativa, encara que el nomenament és nominal. Els i les membres dels Comitès de Control Financer i de Garanties i Control són convidades permanents, així com els i les suplents de la llista del Comitè Central.

El Comitè Executiu és, tal com indica el seu nom, l’òrgan encarregat d’executar les decisions preses pel Comitè Central. En el cas de Comunistes de Catalunya, està compost pels i per les responsables de les àrees, els i les responsables dels comitès territorials i els i les responsables de les secretaries.

En darrer lloc, el Secretariat és l’òrgan de gestió i coordinació de l’activitat quotidiana del Partit. En el cas de Comunistes de Catalunya, està compost pels i les secretàries.
En conclusió, tot i tota militant de Comunistes de Catalunya forma part d’una cèl·lula (al municipi on resideix o on treballa, o bé al seu centre d’estudis o de treball) i de, com a mínim, una àrea de treball sectorial (amb alguna tasca assignada).

2

Programa i codi ètic