Resolució sobre el centenari de la mort de Lenin

El 21 de gener de 1924 moria el líder bolxevic rus, Vladimir Ilich Uliánov, conegut com a Lenin, a l’edat de 53 anys. A 100 anys de la seva mort, i aprofitant aquesta efemèride, els i les comunistes d’arreu del món reivindiquem la seva figura. Ho fem pel pes històric de la revolució que va saber encapçalar, així com pel seu pensament i la seva praxi revolucionària, havent-se convertit en un referent pel moviment comunista internacional en aquests cent anys. Ens inspirem en la utilitat del seu mètode d’anàlisi i del seu estil de treball revolucionari per afrontar avui els reptes de la lluita contra tota forma d’explotació, de dominació, d’opressió i d’alienació del capitalisme, del patriarcat i de l’imperialisme. La seva figura segueix essent una referència central en la lluita pel socialisme i el comunisme en aquest segle XXI. El nostre Partit, Comunistes de Catalunya, es defineix des de la seva fundació com a marxista i leninista, és per això que els principis polítics del pensament de Lenin són claus per a nosaltres a l’hora d’observar, d’analitzar i de comprendre la realitat, elaborar la nostra estratègia política i determinar la nostra pràctica militant revolucionària.

En el marc de la Primera Guerra Mundial, Lenin operà una ruptura amb el marxisme positivista, evolucionista i determinista de la socialdemocràcia. Aquest marxisme era la negació de les idees centrals de Marx i d’Engels, era la negació del paper determinant de la lluita de classes i de rol de les grans masses en la història de la humanitat. Aquella ruptura va permetre al moviment obrer, a la pagesia, a les dones i als pobles oprimits pel tsarisme alliberar-se del pes de la inèrcia i de la passivitat. A més, l’anàlisi de Lenin i el paper protagonitzat pels bolxevics a l’hora de fer front a la Gran Guerra i al bel·licisme assumit per la socialdemocràcia són de gran utilitat, no només per comprendre el procés revolucionari que va portar a la revolució d’octubre, sinó per a interpretar el context bèl·lic actual i mantenir una aposta ferma per la pau.

Les aportacions de Lenin sobre l’imperialisme, la concepció de l’estat, la idea de Partit i el concepte de revolució són claus per entendre la seva figura i també per a concebre la política dels i les comunistes avui dia, com també ho és per al comunisme català i per als dels pobles del món la política leninista sobre la qüestió nacional.

En el transcurs del temps i de la lluita de classes, les aplicacions del pensament de Lenin han anat adoptant formes diverses. Els i les comunistes de diversos països han trobat la manera d’aplicar-les creadorament a la seva realitat nacional concreta. En altres casos, s’han donat interpretacions reduccionistes, deterministes, nostàlgiques, dretanes o, fins i tot, esquerranoses. En alguns casos, aquesta deformació ha buscat justificar derivacions burocràtiques, errors i àdhuc crims, actituds que ja Lenin va criticar en els seus darrers anys. Malgrat això, el pensament polític de Lenin, la seva pràctica revolucionària en el marc de la situació concreta que es donava a Rússia i el model de partit que se’n derivà, determinen l’evolució del comunisme i ens donen eines per construir la política i l’estratègia comunistes avui dia. Sent plenament conscients, a més, que l’abandonament de les polítiques revolucionàries, el transformisme i la socialdemocratització dels partits comunistes ha anat acompanyada de la renúncia pràctica del pensament de Lenin.

Pel nostre partit, Comunistes de Catalunya, i per la Joventut Comunista de Catalunya, la commemoració del centenari de la mort de Lenin ha de tenir un caràcter orgànic, d’aprenentatge, de formació i d’acció. Impulsarem durant tot el 2024 la celebració d’un “Any Lenin”, lluny de tota consideració ritual, amb l’objectiu de donar vida de manera creativa al pensament i l’exemple de Lenin. Ho farem a través de l’organització de múltiples activitats culturals, socials, formatives i polítiques dedicades al coneixement de l’ampli llegat teòric, polític i organitzatiu de Vladimir Ilitch Uliánov, i al debat sobre la seva vigència per encarar els nous reptes plantejats per a la construcció d’una alternativa d’alliberament i emancipació davant la barbàrie creixent i genocida del capitalisme imperialista dels nostres dies. En la planificació de les activitats de l’Any Lenin volem comptar amb les propostes i el suport dels diversos instruments per a la batalla de les idees, com la revista Realitat i la revista Maig, sumant-hi la Fundació Neus Català, en la forma en què aquesta ho consideri.

Els i les comunistes volem honrar la memòria de Lenin donant de més consistència teòrica i política al pensament i l’acció de tota la militància, estructures de base i intermèdies, àrees i òrgans de direcció col·lectiva del Partit i de la Joventut Comunista. Això permetrà dotar-nos de les millors condicions per esdevenir més útils als moviments socials, als treballadors i al conjunt de les classes populars del nostre país, mantenint sempre present en la nostra acció diària l’orientació estratègica de superació de l’explotació, de la dominació, de l’opressió i de l’alienació pròpies del capitalisme i de l’imperialisme, cap a l’horitzó comunista que dona sentit al nostre compromís.

Davant el desconeixement, l’oblit interessat, les manipulacions i la desqualificació reaccionària del llegat de Lenin, es tracta d’ajudar a difondre el seu pensament i la seva obra entre les noves generacions de comunistes, de lluitadors i lluitadores per l’alliberament dels pobles i l’emancipació individual, social i de gènere. Cal posar a l’abast dels moviments socials i populars l’aportació teòrica i pràctica de Lenin i el seu exemple com a revolucionari per millorar i aprofundir “l’anàlisi concreta de la situació concreta”, és a dir, de les condicions culturals, socials i polítiques en què es desenvolupa avui la nostra lluita.

L’Any Lenin podrà convertir-se, així, en una contribució substancial per a seguir consolidant el projecte comunista a Catalunya, per enfortir el nostre partit, per generar més passió raonada i consolidar el fonament científic a l’esperança de poder viure en un món lliure de guerres, d’explotació social, de dominació cultural i patriarcal, d’opressió política i d’ecocidi. Estem convençuts i convençudes que per avançar en la lluita actual pel socialisme i el comunisme, el pensament, l’obra i l’exemple de Lenin són més vius i necessaris que mai.

Per la pau, pel treball, pel dret d’autodeterminació!
Per la revolució democràtica!
Tot el poder al poble!
Visca el pensament viu de Lenin!