Neus Català

comunista model, exemple militant

Pin de la Neus

La web de la Neus Català

Aquesta és la pàgina web de la Neus Català, militant comunista, destacada activista feminista i antifeixista, una de les supervivents catalanes del camp de concentració nazi de Ravensbrück.

Tots els continguts de la web han estat recopilats i preparats per l’Elisenda Belenguer, sota la supervisió de la mateixa Neus i són el resultat de deu anys de treball en comú.

Foto de portada: © Jordi Gratacòs


El bloc de la Neus

Un espai per a la memòria viva

Foto: La Neus i l'Elisenda Belenguer en una acte republicà

Neus Català i Elisenda Belenguer
La Neus i l'Elisenda Belenguer a la presentació del llibre, a l'Ateneu Barcelonès, l'1 de març del 2007

El bloc de la Neus és un arxiu viu, resultat de forces anys d’investigació i recerca i de treball de seguiment de la figura de la Neus Català en la seva tasca de recuperació de la memòria històrica i democràtica del nostre país. Al mateix temps voldríem que es convertís en un espai obert per a donar més difusió, visibilitat i continuïtat a la feina de recerca i compilació documental pel manteniment de la memòria iniciat per la mateixa Neus.

La Fundació Revolució Democràtica treballa en la digitalització d'aquest fons documental per a posar-lo a l’abast de tothom i a disposició d’investigadors, historiadors, periodistes, escriptors etc. i de totes aquelles persones que vulguin apropar-se més a la figura de la Neus Català i al comunisme català del segle XX.


El llibre

"Neus Català, memòria i lluita"

Foto: La Neus Català visitant l’antiga Finca Can Tries de Bes a Premià de Dalt, on va estar treballant com a cap sanitària de la Colònia infantil Les Acàcies durant la guerra civil. 3 d’abril del 2006. Arxiu familiar de Sebastià Pujol.

"Neus Català, memòria i lluita" d'Elisenda Belenguer és una biografia autoritzada de la Neus Català. Va ser publicada per la Fundació Pere Ardiaca (actualment Fundació Revolució Democràtica) l'any 2006 i recull de primera mà el testimoni vital de la Neus.

Amb la finalitat de donar a conèixer el testimoni de la Neus i el seu exemple com a militant, la Fundació Revolució Democràtica posa aquesta obra a lliure disposició de tothom, en descàrrega en PDF.

El llibre es distribueix sota llicència Creative Commons By-NC-SA. Se'n permet la redistribució, sempre que se'n citi l'autora, Elisenda Belenguer, i es faci amb finalitats no comercials. Qualsevol cita o traducció de l'obra ha d'estar distribuïda sota la mateixa llicència d'ús.


Arxiu fotogràfic

Retrats d'un temps

Foto: La Neus durant l'acte de dignificació de la fossa comuna del cementiri de Tarragona, assenyalant el nom del seu poble, Els Guiamets, de la placa on es recorda els noms dels represaliats pel franquisme. 16 de gener del 2010

Neus Català deportada a Ravensbrück
La Neus Català amb el vestit de deportada del Kommando d’Holleischen. Aquesta fotografia se la va fer un cop fora del camp. La Neus ja tenia uns 30 anys. Arxiu familiar Neus Català

L'arxiu fotogràfic de la Neus Català constitueix un important fons documental d’imatges per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i Europa del segle XX. És al mateix temps un recull personal, una mirada a la nostra història més recent i el resultat de l’acompanyament a la persona de la Neus Català en la seva lluita pel manteniment i transmissió de la memòria democràtica.

L'arxiu està en fase de construcció.

“Al mes de març ens donaven el vestit d’estiu, que de tan dolent que era, era com una bata transparent, però aquell any, quan ens van alliberar, encara no ens l’havien donat. Per això porto el vestit d’hivern. El vam conservar perquè vam voler tornar amb ell, encara que els aliats ens portaven altra roba”.
Neus Català

Foto: La Neus amb l'alumnat de l'Institut Miramar de Viladecans. 14 de maig del 2009.

www.neuscatala.cat

Un domini per a la memòria

Comunistes de Catalunya
Fundació Revolució Democràtica