@Comunistes per la #RepúblicaCatalana

L’esgotament del règim sorgit de la 2a Restauració Borbònica alimenta des de fa dècades l’aspiració nacional de Catalunya a una plena sobirania. Una aspiració legítima, no per raons històriques o culturals, sinó per la voluntat democràtica i majoritària del poble de Catalunya de ser responsable del seu propi destí. Aquesta voluntat es sustenta en el dret a l’autodeterminació dels pobles i en la legitimitat democràtica d’una nació que ha manifestat de manera rotunda la seva voluntat d’existir com a subjecte durant més de 3 segles de domini imperial borbònic. Al contrari del que sovint s’intenta mostrar, Catalunya no ha deixat mai del tot de ser un Estat, amb unes institucions pròpies, una llengua pròpia, una cultura i una identitat diferenciada, un dret civil i unes estructures econòmiques particulars. Tanmateix, sempre ha sigut un Estat incomplet, sotmès a un projecte polític imperialista i absolutista, profundament reaccionari, on la cultura castellana s’ha imposat com a hegemònica i on el progrés social sempre ha estat vist com una amenaça per les oligarquies.

La Classe Treballadora ha estat històricament la principal impulsora del catalanisme. Un catalanisme progressista i alliberador, permeable i integrador, que ha esdevingut instrument de cohesió social i d'unitat democràtica enfront dels abusos de l’Estat. La burgesia catalana, per la seva banda, sempre ha estat dividida entre la seva aspiració romàntica nacional i uns interessos pragmàtics de classe que comparteix amb l’oligarquia imperialista de la cort borbònica. Uns interessos de classe que l’han convertida en la principal aliada dels successius governs centralistes: ha recolzat totes les dictadures, s’ha aliat amb el feixisme, ha instaurat una relació clientelista amb l’Estat durant més de 30 anys i s’ha destapat com una estructura corrupta de contenció de les demandes populars.

Els i les comunistes lluitem per la República Catalana, Social, Democràtica i lliurement federada. Aquest és l'objectiu estratègic inherent a la definició de la nostra organització, com a organització dels i les Comunistes de Catalunya. La definició de la nació catalana, des d'una perspectiva de classe, com a marc de lluita del nostre projecte de transformació socialista, implica també la necessitat d'una estratègia catalana al socialisme i una proposta definida de construcció nacional. Una República Catalana que cal construir a partir d’una Ruptura Democràtica amb el sistema establert i de la vertebració de processos constituents que, a diferent nivell, prenguin la forma d’un apoderament popular. Un procés constituent per a Catalunya que ha d’anar acompanyat de processos constituents paral·lels en l'àmbit municipal i des de la base. Un procés constituent d’una República Catalana que sigui determinant en un procés constituent federal a l’Estat Espanyol i que faci trontollar els fonaments imperialistes de la Unió Europea. Volem ser un poble lliure en un món lliure, volem la República Catalana, solidària i internacionalista.

Tweets